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TO ALL EMPLOYEES OF THE DEPARTMENT OF PUBLIC WORKS 

 
SUBJECT:  JURY DUTY/CIVIC DUTY  
 
The Board of Public Works believes that all responsible citizens should make themselves 
available, upon call, to serve as jurors/witnesses in the Court System, and further, the Board 
believes that the performance of this duty should not have a detrimental effect on the 
employee.  
 
JURY DUTY  
 
Accordingly, all qualified employees of the Department of Public Works who are called to jury 
duty shall serve. All employees serving on jury duty shall receive payment of their regular 
salary in accordance with the provisions of the Los Angeles Administrative Code and/or 
applicable Memorandum of Understanding.  
 
Additionally, service on a civil Grand Jury is voluntary and usually lasts for 12 months. Under 
the provisions of Section 4.111 of the Los Angeles Administrative Code, employees who 
have been nominated and selected to serve on a Grand Jury are entitled to paid leave for this 
purpose. However, in most instances, nominees have been asked to provide a letter from 
their employer indicating a willingness to allow such service. The Departments of Public 
Works is not obligated to support the nomination and should not agree to such service.  
However, service on a criminal Grand Jury is mandatory according to California Penal Code 
Section 904.6 (e) and is usually limited to 30 days.  The Department of Public Works is 
supportive of criminal Grand Jury service for up to 30 days.   
 
CIVIC DUTY  
 
Section 1230.1 of the California Government Code deals with situations where an employee 
is subpoenaed to serve as a witness. Since it has been a long standing practice that City 
employees are given paid time off to give witness of information gained within the course and 
scope of their duties, this policy deals with those situations where an employee is called to 
give witness regarding information gained outside the course and scope of their employment 
with the City.  
 
Whenever an employee is served with a subpoena by a Court of competent jurisdiction which 
compels the employee’s presence as a witness during his/her normal working period (unless 
said employee is a party to the litigation or an expert witness), the employee shall be granted 
time off with pay in the amount of the difference between the employee’s regular earnings 
and any amount he/she receives for such appearance.  
 
A Court of competent jurisdiction is defined as a Court within the county in which the 
employee resides or if outside the county of residence, the place of appearance must be 
within 150 miles of the employee’s residence.  
        


